Twin Lofts Venture in Italy by Federico Delrosso Architects

Twin Lofts Project in Italy by Federico Delrosso Architects forwardView The Photograph Gallery

Federico Delrosso Architects’ 2007 Twin Lofts problem has been has been shortlisted inside the Idfx Awards for “The very best in trendy residential design 2010,” organized by British Idfx Journal.

This one space in a former manufacturing unit in southern Milan, Italy was divided into two volumes which were structurally comparable and internally comparable nevertheless reverse. I’d spend hours in that tub.

Twin Lofts Project in Italy by Federico Delrosso Architects in main interior design architecture  Category

These stairs are like M.H. Escher stairs! Which suggests is up?

Twin Lofts Project in Italy by Federico Delrosso Architects in main interior design architecture  Category

Twin Lofts Project in Italy by Federico Delrosso Architects in main interior design architecture  Category

Twin Lofts Project in Italy by Federico Delrosso Architects in main interior design architecture  Category

Twin Lofts Project in Italy by Federico Delrosso Architects in main interior design architecture  Category

Twin Lofts Project in Italy by Federico Delrosso Architects in main interior design architecture  Category

From the architect:

This can be a posh problem, and chances are you’ll study it in a number of strategies. Probably the most blatant end result’s the creation of twin lofts, with the similar design as the inside areas, because of they’ve been created by the dividing a single one prolonged sleeve-shaped space lengthwise. However starting from the personal information of the residents, I devised a enterprise which developed the architectural particulars, the furnishings… the experience of the home in an individual strategy, briefly by means of using provides and hues identical to the letters of an alphabet: to put in writing down comparable, interlocutory or opposed phrases, nevertheless on a regular basis with a coherent grammar.

The ground flooring of the two lofts, for example, each comprise the mirrored halls, open kitchens, and the apertures onto the small private gardens, an prolonged desk with extreme seating, a rest room and the staircase that goes as a lot because the flooring above. Working with the equivalent elements I created interiors with completely totally different spirits. Within the main one, in fact, the staircase is the strong facet, due to its volumes (which incorporate the bathroom), the raw supplies (pickled iron) with bare welds and the risers of the steps left gap, so that as you go up your viewpoint modifications and the staircase is lightened and acquires the consistency of origami.

Within the second loft, towards this, I dematerialized the staircase using crystal for the treads and remodeling the supporting development proper right into a straightforward white stepped line (painted iron) which developed upwards. The bathroom is true right here an unbiased amount, significantly mysterious, internally darkish nevertheless with a shock opening set extreme up… Then the tables. They’ve diametrically reverse varieties: linear and clearly outlined the first, trendy baroque the second. Even paintings lent me a hand inside the improvement of the specular format of the underside flooring. The get collectively wall subsequent to the doorway door has, in every homes, a painting by the equivalent artist (Giovanni Manfredini). Shoulder to shoulder, truly, I positioned two strong pictures in black and white, with the one nearly the unfavorable of the other. Like the colours used for the surfaces: all white for the satin-finish lacquered picket of the cabinets and work surfaces in Corian inside the first; kitchen prime in shiny metallic and white lacquer and wenge for the cabinets inside the second. Symmetries and variations are moreover interlaced on the upper flooring.

On the first flooring (entrance room for every) I put in a portion of glass flooring, to supply a glimpse of the kitchens beneath, nevertheless inside the second loft this aspect is enhanced because of it is repeated over the bathe inside the flooring-flooring rest room, and as well as inside the staircase, which turns into rather more clear and visually delicate. Within the main one in its place the protagonists are the furnishings: a lounge suite with strong squared strains, Van Der Rohe’s Barcelona chair and the massive mirror by Starck.

On the second flooring I attempted to invert not solely the consistency however as well as the notion of the areas. Within the main I interrupted the strictly orthogonal interiors by introducing a spherical mattress and altering the doorways of the stroll-in wardrobe by a whole wall made from sentimental white draperies. Past the confines, the sleeping quarters of the second loft, in its place has an enormous white roundish bathtub, some elements derived from the world of development, identical to the silver and fuchsia chair, and a extraordinarily distinctive stroll-in wardrobe in wenge picket with a mirror insert.

The prime diploma of the attic, inside the first case is an all-white space designed as a customer room, whereas inside the second it is a wellness space with small private well being membership.

Pictures by Matteo Piazza.

Leave a Reply